Translate

петак, 20. јануар 2017.

U RALJAMA ŽIVOTA - KREM SAPUN

 
"Nad svom ovom grdnom mješavinom  
opet umna sila toržestvuje; 
ne pušta se da je zlo pob'jedi,  
iskru gasi, a zmiju u glavu." ( Njegoš )

E, Njegoše, lučo moja, u mukama upaljena ! Da ne bijah tvojih mudrih rječi, satr mene umna sila moja. Al desnica ruka odnese prevagu! Desnice je sila, sapun zamesila! Jopet!

   Verujem da ste svi čuli za krem sapun, a da su neki od vas i probali da ga urade. Verujem da vam zvuči primamljivo kada pomislite na kremasti osećaj koji budi vaša čula i stvara vizuru neke slasti i užitka. Znam ... to je i mene privuklo! Na prvu loptu! Priznajem! Tek na drugu me je privukao izazov izrade, zanatske perfomanse i ono što se zove "dobar proizvod".
Nema puno informacija o izradi ovog sapuna u kućnim uslovima. Svi oni su na kraju nešto mutili mikserom i "to nešto" ostavljali četiri nedelje da "truli". To su konstante. I još postoje dve: stearinska kiselina, koje mora biti minimum 50% u recepturi i glicerin, koga mora biti minimum 50% od količine stearinske. Ostalo su varijabile, majstorske šeme i verovatno puno caka koje se vremenom nameću same po sebi upornim i znatiželjnim. Kao i onima koji žele bolje i više i ne ograničavaju se ustaljenim šemama.
Recepturu sam prilagodila sebi i sirovinama kojim raspolažem. Takođe sam izmenila redosled dodavanja nekih aditiva, smatrajući glupim da ih ne dodam onda kada se lakše inkorporiraju, a da time ne remetim saponifikaciju.
Sam proces kuvanja ne traje dugo, dva sata i nije komplikovana procedura. Komplikovano je nešto drugo...

Stearinska kiselina 55%
Kokosovo ulje 20%
Maslinovo ulje, komina 15%
Ricinusovo ulje 5%
Ši puter 5%
Glicerin ( 55% od količine stearinske kiseline )

NaOH : KOH = 25:75
H2O  90% ( !!! ) A što tol´ko vode, sunce ti kalaisano??!!  TOLIKO ! (ne daj Bože da ti zatreba i više )

Receptura bez popusta, po kalkulatoru
Premašćivanje: Stearinska kiselina 5% od ukupne količine ulja
plus glicerin 15% od ukupne količine ulja

Drugi aditivi:
glina 1% od ukupne količine ulja
šećer ( u prahu ) 1% od ukupne količine ulja

Dakle, ništa strašno :)
Istopite masnoće i odmah dodajte glinu i prvu, veću količinu glicerina. Dobro izmešajte i dodajte prohlađen rastvor KOH i NaOH. Mutite štapnim do konzistencije gustog pudinga.


Prebacite smesu u Krock pot ili vodeno kupatilo i čekajte pojavu "vulkana". U mom Krock potu sapun je postigao ovu fazu tačno pola sata od ubacivanja mase u prethodno zagrejan aparat. Evo kako izgleda "vulkan":


Otklopim ja kuvalo i vidim lep prikaz sapuna koji "počinje da diše". K´o velim, sad ću da ga izmešam, pa da počnem sa kuvanjem od sat i po, koliko je po proceduri. Uzmem silikonsku spatulu, majstorski zavitlam polukružni ulevo, kad ono, cvrc ! Stvrdnula se masa ko tutkalo. Osta moja alatka zaglavljena. Šta ću sad?! Uzmem varjaču, neku plastičnu, kinesku, puče ko palidrvce; uzmem kašiku metalnu, iskrivi se !!! Mozgam dalje, kud´ ću i šta ću i dosetim se neke debele plastične drške od nekog nemačkog "šta ti ja znam" kuhinjskog pomagala te uspem nekako da izmešam masu. Drška izdrža do kraja odiseje. ( "Nemac" je to, Mercedes među posuđem )


E sad, ide kuvanjeee. Sat i po, sa mukotrpnim fizičkim radom na svakih 15 minuta. Kuvalo uključeno na višu temperaturu ( kažu, krem sapun voli jaču vatru ), a ja se sve nadam da će masa da omekani vremenom, da makar "Nemca" spasem, ako ne i sapun. Na radiju Toma peva "Dotako sam dno života", a ja grizem nokte i pitam se gde ćemo sapun i ja na kraju završiti.
A završismo, posle sat i po, on ni zeru mekši, a ja ni zeru optimističnija. Samo se "Nemac" još dobro drži; nije se ni iskrivio! 
Razmišljam, Bog te, ko će u ovo sad da umeša šećer u prahu , otopljenu stearinsku za premašćivanje i ekstra glicerin !? I to da izmeša dobro! Vreme leti, sapun ne sme da zagori, a ja napravim još jedan katastrofalan gaf : stavim stearinsku u neku vajnu labaratorijsku plastičnu čašu, ko bajagi otpornu na visoke temperature i počnem da je topim u mikrotalasnoj. Posle 3 minute na 100% snage, proverim, stearinska se nije ni zagrijala. Dodam tu i ekstra glicerin, k´o velim, idu u isti čabar, pa se zajedno mogu i grijati i uključim ponovo MT. Kad otvorih nakon tri minuta, imam šta i da vidim, istopila se i stearinska i glicerin ali i čaša! Piii, ludnica! 
Šta da vam kažem, nekako  tok stvari vratim u normalu i počnem da mešam onu masu kako bih inkorporirala šećer, otopljenu stearinsku za premašćivanje i ekstra glicerin. 
Ma to je bilo neopisivo iskustvo. Gnječi, mesi, prebacuj, premeći, došlo mi bilo da uzmem rukavice i da  rukama sve sjedinim (zdrav razum je pobedio, pa nisam). Setim se alatke za gnječenje krompira ( Spominjali to ovi Ameri što su takav sapun već radili, al ja to odbila na glupost . Sad videh ko je glup u celoj priči ) Tražim gnječilicu, nema je! Nikad je nema kad mi treba! Ako mi treba u "letnjoj kuhinji", ona je u kući, ako mi treba u kući, ona je u "letnjoj kuhinji" i tako u krug. Uzmem na kraju nogaru od štapnog miksera i s njom nekako završih posao. Za vreme mešanja, masa počinje da peni i blago omekšava i morate mešati sve dotle dok dno posude ne ostane suvo, a penušavosti nestane. Kada ste to konačno odradili, isključite izvor toplote, poklopite posudu i ostavite da prenoći. 


Preko noći masa poprima drugačiji izgled, reklo bi se "sazreva" na neki način i poprilično omekani. Da sam išla sa manjim procentom vode, problemi u kuvanju i mešanju, a i u kasnijoj obradi same paste bili bi mnogo veći, a mnogi na pastu dodaju i malu, dodatnu količinu vode kako bi pasta omekšala i bila zgodna za mućenje. Evo kako pasta izgleda nakon 15 sati od završetka kuvanja:


Sada, uzmite od paste manju količinu, 2-3 kašike i mutite mikserom. Mutite dobrih 15-ak minuta. Sapun će proći kroz dve tri faze, za to vreme. Najpre gusti krem, onda tečni i na kraju će dobiti svoju pravu konzistenciju.



 U sapun dodajte 1% vitamina E, aloju u prahu, svilu, fitokeratin, etarsko ulje ili neke druge aditive, po vašoj želji ili nameni, a trebalo bi dodati i konzervans, pošto je krem sapun bogat vodom, a i u koliko planirate dalju distribuciju ovog sapuna. S obzirom na njegov ph koji iznosi 9 vrlo je skučen izbor konzervanasa koji će biti efikasni u toj baznoj sredini. U inostranstvu postoji tečni Germal plus (Propylene Glycol / Diazolidinyl Urea / Iodopropynyl Butylcarbamate ), koji odlično konzervira proizvode pri ovako visokom ph. Za sada moj sapun će ostati nezaštićen, jer još uvek tragam za efikasnim konzervansom koji je uz to i zdravstveno prihvatljiv, a da ga mogu kupiti u svom okruženju. Ako ima među vama neka dobra dušica koja zna tajnu dobre konzervacije ovog sapuna u majčici Srbiji i hoće da podeli tu mrvicu svoga znanja, bila bih joj veoma zahvalna :) 
Sapun je veoma blag. Odmah sam ga isprobala za umivanje lica, još dok je bio u formi paste i bez ikakvih drugih aditiva. Lepo peni i ne isušuje kožu niti stvara osećaj zatezanja. Nakon propisanog vremena sazrevanja, koje traje četiri nedelje, krem sapun dobija pravu konzistenciju i izgled, postaje još blaži i kvalitetniji. Dakle, umućen sapun u kutiju pa na odmor od mesec dana. Inače, lično, više mi se sviđa izgled krem sapuna koji nije umućen električnim mikserom. Struktura sapuna umućenog ručno, stajanjem dobija onaj divni sedefasto svileni izgled, zadržava meku pastoznu osobinu i ne "kalira" po volumenu. Mikserom umućen sapun drugačiji izgled poprima iz dana u dan. Volumen mu opada, a struktura više podseća na penasti parfe. Međutim, i jedna i druga osobina i način finiširanja mogu se iskoristiti zavisno od proizvoda koji sa sapunom hoćete da napravite.
Ovaj sapun može da bude odlična podloga i polazna sirovina za mnogo lepih kozmetičkih preparata, a posebno kao krema za brijanje, bilo muških ili ženskih nepoželjnih čekinja. Treba samo malo znanja i ideja i ko može stati na put vašim inovacijama. 



Konačno završih! Nadam se da moj post nije bio naporan, dosadan i lišen svrhe. (" Dobro je kad samo babu nije spominjala, sve ostalo se da istrpeti! ")
Budite mi vredni i otvorenog uma, a život će se potruditi za sve ostalo!

Dara 







Нема коментара:

Постави коментар